Praktijk voor wel-zijn en ontwikkeling

Het Land van Zijn is een plek van thuiskomen,
om helemaal te ontspannen in wie je bent,
en opnieuw sterker in de wereld te staan. 


Schrijfsels van 
Marleen Hemmeryckx

levensontdekker
&
gepassioneerd
coach, trainer,
voetreflexoloogEmotionele problemen... hoe ga jij ermee om ?

Op 30 september 2014 bloklettert de Redactie.be dat één op de drie Belgen kampt met emotionele problemen. Hoe zit dat bij jou? Hoe ga jij met emoties om? 

Emotionele problemen kan je vermijden of aanpakken. Ik vertel je graag hoe!

Als je binnenkort examens hebt, word je bang. Je lichaam maakt je duidelijk dat het tijd is om de boeken open te slaan en te studeren, wil je slagen voor je examens. Kwaadheid komt opzetten wanneer er over je grenzen is gegaan. Kwaadheid helpt jou om jouw grenzen te verdedigen. Emoties hebben dus een positieve signaalfunctie. 

Het wordt een ander verhaal wanneer een emotie jou in zijn greep heeft. Dat is de situatie wanneer de emotie niet spontaan overgaat na een tijd, maar je blijft achtervolgen om op een onbewaakt moment toe te slaan. De emotie brengt jou aan het piekeren, dit kan leiden tot stress, diverse fysieke klachten, slapeloosheid, slechter presteren, etc. Ook afglijden richting depressie kan een gevolg zijn. 

Lastige emoties zoals verdriet, angst, schaamte, schuld, jaloezie, gemis, kwaadheid, frustratie... zijn, zoals het woord zegt, lastig. We willen ze liefst zo snel mogelijk kwijt. Daarom bedenken we tactieken om de emotie niet te voelen. We proberen onze gedachten op iets anders te zetten. Dat lukt voor even, maar dan merken we jammer genoeg dat die lastige emotie weer de kop opsteekt. 

De reden is precies dat die emotie een signaalfunctie heeft! Zodra de emotie haar signaalfunctie kan vervullen, zal je merken dat in de meeste gevallen de emotie spontaan vermindert en uiteindelijk verdwijnt. Dit doe je door de emotie letterlijk te voelen, zonder ze weg te drukken. Op die manier worden emoties verwerkt. 

Tijdens een coaching sessie begeleid ik jou om lastige emoties op een goede manier te verwerken. Zo worden emoties geen lastpak, maar juist een kracht. Want de signalen tonen jou de dingen die belangrijk zijn om aan te pakken. 


Vraag: ik huil al weken en toch gaat mijn verdriet niet over. Hoe kan dat?
Huilen en de emotie toelaten zijn twee verschillende dingen. Wanneer je huilt, kan het zijn dat je verdwijnt in het verdriet. Herken je dat? Misschien bedenk je je ondertussen hoe erg het wel is, en of je verdriet ooit nog wel over gaat, en waarom het jou overkomt. Wat er dan gebeurt, is dat je verstand er zich mee gaat moeien en er een heel verhaal van maakt, zodat het vaak erger wordt. 
Je emotie toelaten betekent dat je het verdriet gaat voelen zonder dat jouw verstand zich er op dat moment mee bemoeit. Je zal merken dat er dan wellicht even tranen komen, maar dat die niet zo lang duren. En dat er daarna een andere emotie komt, misschien gemis of spijt, ... Waar je mogelijk iets uit leert. En dat het na een tijdje rustiger wordt in jezelf.

Vraag: hoe kunnen emoties stress veroorzaken?
Als je een emotie niet wil voelen, kost dat energie. Je verstand moet allerlei tactieken bedenken en toepassen om de emotie en alle gedachten errond weg te duwen. Die activiteit kan spanning veroorzaken. 
Er is nog een tweede bron van spanning. Die houdt in dat er vaak 2 tegengestelde emoties aanwezig zijn. Bvb. je voelt kwaadheid en tegelijk voel je angst  om je kwaad te maken. Dat zijn 2 tegengestelde krachten in jouzelf die niet naar buiten kunnen komen. Dit brengt spanning met zich mee.
Spanning die over langere tijd aanhoudt, leidt uiteindelijk tot stress.

 


© Copyright 2018 - Marleen Hemmeryckx Hazeputstraat 6 3210 Lubbeek 0496 59 25 89 marleen@landvanzijn.be - Welkom - Contact