Praktijk voor wel-zijn en ontwikkeling

Het Land van Zijn is een plek van thuiskomen,
om helemaal te ontspannen in wie je bent,
en opnieuw sterker in de wereld te staan. 

Technieken
die inzicht geven
en transformeren

Voice Dialogue
EFT
Kernkwadranten
Oplossingsgericht coachen


Technieken

Het is niet nodig om deze pagina te lezen als je graag een coaching afspraak wil. Integendeel, voor sommigen kan dit juist meer vragen oproepen. Coaching en voetreflexologie zijn behandelingen die je in de eerste plaats dient te ervaren (ipv begrijpen). Maar wil je toch graag meer achtergrond over hoe ik werk bij coaching, dan vind je dat hier terug.

Hierna vind je enkele coaching technieken die ik graag gebruik omdat ze inzicht geven en transformerend werken. Ze laten toe om snel en met een krachtige impact vooruitgang te boeken. Ik gebruik een techniek nooit zomaar om de techniek. Deze is steeds ingebed in het gesprek, en wordt geïntegreerd als deze extra waarde biedt aan de coaching. Ik volg steeds jouw tempo.

Voice dialogue

Dit is een hele fijne zachte techniek die zowel inzichtelijk als transformerend werkt. Ik begeleid je in een dialoog met een deel van jezelf dat relevant is voor de problematiek die je aanbrengt. Er zit onnoemelijk veel wijsheid in onszelf, waar we geen weet van hebben. Heel vaak zoeken we met ons hoofd een antwoord buiten ons, maar weet ons systeem precies wat nodig is. En hebben we de oplossing letterlijk in eigen handen.

Tijdens een coaching sessie wordt meestal snel duidelijk welk deel in jou zich aandient voor een dialoog. Ik begeleid je hierin zodat dit als vanzelf gaat. Je hoeft niet iets speciaals te doen of te kunnen. Deze techniek is erg nuttig wanneer je geen idee hebt hoe de oplossing van je probleem er zou kunnen uitzien.

De Voice Dialogue techniek werd in de jaren ‘70 ontwikkeld
door 2 Amerikaanse psychologen en heeft wortels in de
Jungiaanse psychologie van de archetypen, Gestalt therapie
en transactionaele analyse. Deze methode gaat ervan uit
dat elke persoonlijkheid bestaat uit een onnoemelijk rijke
waaier van verschillende ikken zoals bvb. de perfectionist,
de zorger, de innerlijke criticus, de verzoener, de genieter,
de behager, de controlehouder, het kind, de avonturier enz.

In een Voice Dialogue sessie ga je kijken naar die ikken. Je geeft letterlijk een fysieke plaats aan een ik en je ontdekt welke de kwaliteiten ervan zijn. Wanneer is deze ik op de voorgrond in jouw leven, op welke manier beschermt hij jou en op welke manier belet hij jou om te gaan voor wat je wil ? Naderhand kan je er in dialoog mee gaan, en horen wat deze ik nodig heeft, zodat jullie beter kunnen samenwerken.

Op deze manier kan je niet alleen een gesprek aangaan met de ikken in jou, maar ook met elk element dat zich in jou bevindt. Zo kan je een gesprek aangaan met een kwaliteit van jezelf waarmee je het lastig hebt, met een lichaamsdeel dat pijn doet of met een chakra in onevenwicht, ...

 


EFT

De Emotional Freedom Technique is een makkelijke en efficiënte methode die transformerend werkt. Terwijl je via het uitspreken van een zin contact maakt met de belemmerende emotie, gebruik je een fysieke techniek die energieblokkades in het lichaam laat oplossen.

De grondlegger van EFT, Carry Craig, schrijft
dat de oorzaak van alle negatieve emoties een
ontregeling is van het energiesysteem. Via het
licht kloppen van meridiaanpunten worden deze
blokkades opgeheven.

Het resultaat is dat meteen of na enkele dagen EFT de belemmering vermindert of zelfs helemaal verdwijnt. Deze techniek heeft geen inzicht nodig waarom je het met een situatie moeilijk hebt. Bijkomend goed nieuws is dat EFT werkt op onnoemelijk veel ongewenste situaties en emoties. En ook dat je, eens je het in de vingers hebt, deze techniek kan toepassen als huis-tuin-en keukenmiddeltje om beter om te gaan met moeilijke situaties.

Vaak zitten aan één probleem verschillende aspecten en ook verschillende emoties gelinkt, en is het goed om die aspecten te ontrafelen om ermee aan de slag te gaan. Hier help ik je bij. Soms gebeurt het ook dat onze innerlijke criticus of saboteur aan het werk is, en lijkt EFT op het eerste zicht niet te werken. Ook hier kan ik je helpen om dit patroon te doorbreken via EFT.

EFT kan je makkelijk alleen thuis toepassen. Het is goed om een coach te raadplegen :
- om ermee te starten,
- als het een probleem is dat voor jou heel zwaar of complex lijkt,
- wanneer je bang bent om door de emoties overspoeld te worden,
- wanneer EFT niet of niet helemaal lijkt te werken.Kernkwadranten

Het model van de kernkwadranten integreer ik graag in de coaching omdat dit op een heel eenvoudige en snelle manier erg inzichtgevend is. Er is vaak een 'aha, nu snap ik het' beleving. Soms is voor jou dit inzicht al voldoende om de stappen te zetten die je wil. Soms gaan we op basis van dit inzicht verder met de coaching.

Kernkwaliteiten zijn die eigenschappen die tot jouw kern behoren, die voor jou heel natuurlijk zijn. Als je er een compliment rond krijgt, dan denk je 'maar ik doe toch niks speciaal'. Kernkwaliteiten kunnen echter zo dominant zijn dat ze doorslaan. Op dat moment worden ze jouw valkuil. Als iemand anders doorschiet in een kwaliteit, kan dat irritatie oproepen. Dat heet een allergie. De vervelende eigenschap van de ander verbergt een kwaliteit in zich, die voor degenen die er allergisch voor is een belangrijk ontwikkelpunt kan zijn, de zogenaamde uitdaging.

 

Dit model van Ofman is erop gebaseerd dat iemands kernkwaliteit automatisch een uitdaging in zich meedraagt, evenals een valkuil en een allergie. Wanneer je je kernkwaliteit met je uitdaging combineert, verval je niet in je valkuil.

Bvb. iemand die zeer daadkrachtig is (kernkwaliteit) kan doorslaan door drammerig (valkuil) te worden. Een daadkrachtige persoon kan zich irriteren aan passiviteit van anderen (allergie). Iemand met een passievere instelling herbergt een belangrijke kernkwaliteit: geduld (uitdaging).

 

Oplossingsgericht coachen

Heel vaak staat therapie stil bij het verleden en bij wat niet goed gaat. Dit heeft zijn waarde, omdat we die bagage uit het verleden mee dragen in het nu. Toch wordt er vaak te weinig stilgestaan bij de dingen die wél goed gaan. Want dit toont precies onze kracht die we nu wel hebben. Dit geeft enthousiasme en durf om nieuwe dingen aan te pakken. Bij het oplossingsgericht coachen exploreren we jouw kracht en laten deze toenemen.

 


© Copyright 2018 - Marleen Hemmeryckx Hazeputstraat 6 3210 Lubbeek 0496 59 25 89 marleen@landvanzijn.be - Welkom - Contact