Praktijk voor wel-zijn en ontwikkeling

Het Land van Zijn is een plek van thuiskomen,
om helemaal te ontspannen in wie je bent,
en opnieuw sterker in de wereld te staan. 

Soms denken we
dat grote stress
bij het leven hoort.
Maar dat hoeft niet zo te zijn,
ook al is je leven goed gevuld.

Op naar een meer
ontspannen

Leven !


Wat is stress ?

Stress is de toestand waarin een prikkel een zodanig negatief effect op ons heeft dat we gespannen worden en niet meer goed functioneren. Ons cognitief, emotioneel en fysiek evenwicht zijn verstoord.

De “stress-prikkel” kan heel gevarieerd zijn : hoge werkdruk, lawaai, slaapgebrek, ontslag, echtscheiding, langdurige mentale inspanning, belediging, uitnodiging voor een receptie, het verlies van een geliefde, een speech geven, ... De prikkel kan bij de ene persoon wel stress veroorzaken en bij een andere persoon niet, of doet dit op het ene moment wel en op het ander moment niet. Elementen die maken dat een prikkel sneller stress veroorzaakt, zijn een negatief zelfbeeld, perfectionisme, onzekerheid en een gebrek aan controle over de prikkel.

In primitieve tijden was bij dreigend gevaar de vecht-vlucht-respons een belangrijk mechanisme om te overleven. Voor zowel vechten als vluchten, moet het lichaam klaarstaan voor een explosieve krachtinspanning. In onze moderne tijd is het beste antwoord op de “stress-prikkel” vaak niet meer deze automatische vecht-vlucht respons. Toch blijft ons lichaam voor een grote hoeveelheid adrenaline zorgen. Als we die niet ontladen, blijft die voor opgehoopte spanning zorgen.

  • We gaan op een meer aangepaste manier om met de stress-prikkel. Een goeie eerste stap is om onze eigen normen en waarden te herzien. Moet het allemaal wel zo snel en veel ? We kiezen haalbare doelen, stellen onze grenzen en leren om te gaan met onze angst.
  • En het is ook goed om de energie die door ons lichaam gemobiliseerd is bij een stress-prikkel terug los te laten. Het kan deugd doen om ons goed uit te leven.

Fysiologische reacties op stress blijken volgens een vast patroon te verlopen met drie fasen. Eerst een korte alarmfase, dan een weerstandsfase waarin het lichaam klaar is om de bedreiging te lijf te gaan, gevolgd door een uitputtingsfase waarin de reserves van het lichaam opgeraken. Als iemand deze fasen heeft doorlopen, duurt het enige tijd voordat men weer op het normale niveau is teruggekeerd. Als de situaties die spanningen oproepen echter te snel op elkaar volgen, kunnen we niet recupereren en geraakt het lichaam uitgeput.

Langdurige stress maakt ziek. Er kan negatieve impact zijn op het immuunsysteem, zenuwstelsel, hart en bloedvaten, spijsvertering, spierpijn, ,... Veel gehoorde klachten zijn : gespannen nek en schouders, pijn in de onderrug, hoge bloeddruk, geheugen- en concentratieproblemen, maagontsteking, ... Stress die te lang duurt, kan leiden tot een burn-out.


We moeten rennen, springen, vliegen, duiken,
vallen, opstaan en weer doorgaan.
We kunnen nu niet langer,
we kunnen nu niet langer blijven staan...

Herman van Veen


© Copyright 2018 - Marleen Hemmeryckx Hazeputstraat 6 3210 Lubbeek 0496 59 25 89 marleen@landvanzijn.be - Welkom - Contact