Perfectionisme
en onzekerheid

Wat hebben ze met elkaar gemeen? Wat is de link met faalangst en stress? En hoe leg je de lat op een goed niveau voor jezelf?

Perfectionisme, de dingen uitmuntend willen doen, is op zich een mooie kwaliteit. Ze draagt bij  aan goede resultaten. Je krijgt ook vaak veel complimenten voor hoe goed jij dingen aanpakt. Wanneer alles gaat zoals je wil, dan voel je vertrouwen en enthousiasme.

Die mooie kwaliteit wordt echter vervelend wanneer je krampachtig probeert elke fout te vermijden. Of wanneer dingen meer tijd kosten omdat je de hoge normen wil halen. Onbewust vertellen je gedachten je om heel goed je best te doen en alles onder controle te houden. Er komt een grote druk op jouw schouders. Niet gelukkig zijn tot alles perfect is, vormt de essentie van perfectionisme.

Wanneer de normen die je voor jezelf legt niet haalbaar zijn, komt er naast stress ook faalangst en onzekerheid bij. Je brein doet overuren om te bedenken hoe alles toch nog zo perfect mogelijke kan.  Is perfectionisme een deel van jouw eigenheid geworden, betekent het dat je er een deel van je eigenwaarde aan ontleent.  Dat zorgt ervoor dat perfectionisme vaak niet zo makkelijk los te laten is.

3 tips om je lat een beetje lager te leggen

  1. Sta elke dag even stil bij wat je de volgende dag wil doen. Misschien heb je een todo-lijstje. Schrap er minsten 1 ding van en vervang het door #me-time. Tijd om niets te doen, een boek te lezen, naar de vogels in je tuin te kijken, jezelf tracteren op een (hand)massage.
  2. Ga voor goed genoeg. Concreet, stel je normen om te beginnen met -5% bij. Als jouw normen op 100% liggen, breng ze dan naar 95% en laat de dingen los die enkel bouwen aan die laatste 10%. Zeg dat ook tegen jezelf : ‘ik heb dit goed genoeg gedaan’.
  3. Oefen met imperfect zijn. Sluit vrede met je nieuwe ik die mag fouten maken. Noem het ook naar anderen dat je perfectie loslaat. Ik ben benieuwd welke reacties je gaat ontvangen. Laat het mij weten!

Niet in alles perfectionistisch

De meeste mensen die perfectionistisch zijn, zijn dat op één of een aantal gebieden in hun leven. Maar niet in allemaal. Zo kan iemand zijn werk minutieus goed doen, maar thuis een sloddervos zijn. Of moet alles in huis perfect ingericht en georganiseerd worden, maar zijn de vakanties pure improvisatie.
De terreinen waarop je niet perfectionistisch bent, kunnen vaak ook inspiratie geven hoe je de lat wat kan laten zakken op andere gebieden in jouw leven.

Begeleiding

Ik luister met veel aandacht en zonder oordeel naar jouw verhaal. Op welke manier uit het perfectionisme zich in jouw leven? Wat doet het met jou? Op welke manier lijd jij en/of jouw omgeving eronder? Wanneer heb jij het moeilijk om jezelf te aanvaarden zoals je bent?

Ik ben aanwezig met luisterende aandacht en ben heel regelmatig een spiegel. Zo krijg je spontaan nieuwe inzichten en kom je bij de kracht in jezelf die verandering mogelijk maakt. Ik help jou kijken naar belemmerende overtuigingen die jou saboteren. Ik leer jou hoe je dit kan keren naar gedachten die jou ondersteunen. Ik ondersteun je in de stappen die je wil zetten.

2019-01-08T20:08:18+00:00