Zelfvertrouwen

is het vertrouwen in je eigen vermogens om jouw leven te leiden en mogelijke hinderpalen aan te pakken.

Zelfvertrouwen komt voort uit de kunst jezelf graag te zien zoals je bent. En door de stappen te zetten die passen bij jou. En de angst te overwinnen die komt kijken bij het nemen van die nieuwe stappen.

Wie wil dat niet, net wat meer zelfvertrouwen?! Of misschien wel een heleboel zelfvertrouwen!!
Om makkelijker door het leven te stappen en de dingen waarvan je droomt met meer gemak op te nemen. Niet terug te deinzen als er moeilijkheden de kop opsteken.

Zelfvertrouwen is het vertrouwen in je eigen vermogens om jouw leven te leiden en mogelijke hinderpalen aan te pakken. Je vindt jezelf de moeite. Zelfvertrouwen komt voort uit de kunst jezelf graag te zien zoals je bent. Wat er ook gebeurt, wie er ook in je leven komt of eruit weggaat, wet men ook tegen jou zegt, … je laat jezelf niet in de steek.

Zelfvertrouwen heeft ook te maken met een realistische kijk op je eigen mogelijkheden. Ook al zijn je mogelijkheden op sommige vlakken beperkt, dan nóg kan je stralen van zelfvertrouwen. Kijk maar naar dit youtube-filmpje van Nick Vujicic (4′).

Bouwen aan zelfvertrouwen

Iedereen is gebaat met een extra portie zelfvertrouwen. Het goede nieuws is dat je dit aan jezelf cadeau kan doen! Iedereen kan zijn of haar zelfvertrouwen vergroten, ongeacht de voorgeschiedenis.

Een overdosis zelfvertrouwen bestaat niet. Het is niet zo dat als je teveel zelfvertrouwen hebt, je arrogant wordt of niemand meer nodig hebt. Integendeel, zo’n houding maskeert juist een gebrek aan zelfvertrouwen.

Tip: breek je uitdaging in stukken
Wanneer je leert auto rijden, vind je het normaal om niet meteen in een drukke stad te rijden tijdens de spits. Je bouwt de uitdaging op. Waarom doen we dit wel voor leren autorijden en niet bij groeien in zelfvertrouwen? 

Het goede nieuws is, je kan die aanpak toepassen bij eender welke uitdaging die je wil aangaan. Je staat stil bij wat een eerste kleine stap kan zijn op weg naar je uitdaging. Een uitdaging die al een stukje uit je comfortzone is, maar nog net haalbaar. 

Bereid je voor, net zoals je je zou voorbereiden wanneer je als beginnende chauffeur de eerste keer gaat rijden op een autosnelweg. Je overloopt het parcours al even in gedachten, en bedenkt waar je moet op letten. Je gaat na waar je eventueel even van de autoweg af kan wanneer je het toch te spannend vindt. 

Je spreekt met jezelf een moment af en dan ga je voor de uitdaging. Omdat die haalbaar is, wordt jouw eerste stap een succes. Dat bezorgt een voldaan gevoel en bouwt aan zelfvertrouwen. Het maakt de tweede stap naar je uitdaging makkelijker te nemen. Succes ermee!

Begeleiding

Ik luister met veel aandacht en zonder oordeel naar jouw verhaal. Wat zijn voor jou de moeilijke situaties, wanneer verlies je zelfvertrouwen? En hoe uit dat zich in gedrag en emoties?

Ik ben aanwezig met luisterende aandacht en ben heel regelmatig een spiegel. Zo krijg je spontaan nieuwe inzichten en kom je bij de kracht in jezelf die verandering mogelijk maakt. Ik help jou kijken naar belemmerende overtuigingen die jou saboteren. Ik leer jou hoe je dit kan keren naar gedachten die jou ondersteunen. Ik ondersteun je in de stappen die je wil zetten.

Vaak als iets niet lukt, hebben mensen de neiging te veralgemenen ; het lukt nooit, ik ben niet goed genoeg. Soms kom je op die manier in een negatieve spiraal terecht. Wanneer ik doorvraag, blijkt het steeds zo te zijn dat er situaties zijn, waarin er wel zelfvertrouwen is, en waarin mensen eigenlijk best trots zijn op zichzelf. Het doet deugd als je ontdekt dat er meer zelfvertrouwen is dan je op het eerste zicht dacht.

Bouwen aan zelfvertrouwen!

Groeien in zelfvertrouwen doe je door het vertrouwen in jezelf te vergroten. En door de stappen te zetten die goed zijn voor jou.
Maar… blijkbaar is er een obstakel. Want anders had je die stap allang gezet.

Stappen en belemmeringen

  • Ik wil een nieuwe job vinden, maar bij elke vacature die ik lees, denk ik ‘ik kan dit niet, ik ben niet goed genoeg’.
  • Ik wil mijn schoonmoeder zeggen dat ze zich niet zo moet moeien met mijn huishouden, maar ik ben bang want ze kan zo arrogant uit de hoek komen.
  • Ik moet binnenkort een presentatie geven. Het maakt dat ik al weken slecht slaap.
  • Ik ben single en wil nog eens op reis gaan. Ik kijk in de brochure van groepsreizen, en zeg tegen mezelf dat het niks voor mij is. Maar in mijn binnenste ben ik bang dat ik geen aansluiting ga vinden in de groep. Ik voel me altijd wel een vreemde eend in de bijt.

Aanpak

We kijken welke obstakels jij tegenkomt, en wat er nodig is om die te overwinnen. Vaak heeft het te maken met angst overwinnen. Ik leer jou hoe je op een andere manier met angst en lastige emoties kan omgaan zodat die hun greep op jou verliezen. En toegegeven, het blijft nog altijd wat spannend om de stap te zetten. Maar het doet tegelijk ook zo’n deugd als je die stap dan wel zet.

Ik ondersteun jou om de stappen te zetten die je wil zetten, en help jou de belemmeringen te overwinnen. Gaandeweg de stappen zetten, maakt ook dat je met een andere blik naar jezelf begint te kijken. Je schat jezelf naar waarde en je zelfvertrouwen vergroot.

Aanbod ook voor kinderen en jongeren

Voor de specifieke aanpak naar kinderen en jongeren, zie hier.