Lastige emoties…

we willen ze zo snel mogelijk kwijt. We pro­be­ren ze niet te voelen of het pro­bleem met ons denken op te lossen. Meestal zorgt dit echter net dat de emotie langer blijft hangen. Ontdek hoe je wél goed met emoties omgaat.

Eéén op drie Belgen kampt met emotionele problemen, bloklettert De Standaard. Hoe zit dat bij jou? Hoe ga jij met emoties om?

Lastige emoties zoals verdriet, angst, schaamte, schuld, jaloezie, gemis, kwaadheid, frustratie… zijn, zoals het woord zegt, lastig. We willen ze liefst zo snel mogelijk kwijt. Daarom bedenken we tactieken om de emotie niet te voelen. We proberen onze gedachten op iets anders te zetten, of een oplossing te bedenken. Dat lukt voor even, maar vaak gaat de emotie later op een onbewaakt moment weer toeslaan. Dus doe je nog beter je best om een oplossing te vinden. En voor je er erg in hebt, heeft die emotie jou aan het piekeren gebracht. De emotie heeft jou in de greep. Gevolg is dat de emotie niet spontaan overgaat na een tijd. Uiteindelijk kan dit leiden tot stress, diverse fysieke klachten, slapeloosheid en slechter presteren.

De reden dat de emotie blijft hangen, ligt in het feit dat de emotie een signaalfunctie heeft. Zodra de emotie haar signaalfunctie kan vervullen, zal je merken dat in de meeste gevallen de emotie spontaan vermindert en uiteindelijk verdwijnt. Dit doe je door de emotie letterlijk te voelen, zonder ze weg te drukken. Op die manier worden emoties verwerkt.

Wat zijn emoties en waarom hebben we ze?

We zijn zoogdieren. Emoties zijn een primitieve reactie van het lichaam om ons aan te zetten om te reageren op een prikkel.
Kwaadheid komt opzetten wanneer er over je grenzen is gegaan. In zoogdier-termen gaat het hier over het territorium bewaken. Kwaadheid helpt jou om jouw grenzen te verdedigen. Wanneer je binnenkort examens hebt, word je onrustig. Je lichaam maakt je duidelijk dat het tijd is om de boeken open te slaan en te studeren, wil je slagen voor je examens. Emoties hebben dus een positieve signaalfunctie. Het is normaal dat ze er zijn.

Begeleiding

Tijdens een coaching sessie begeleid ik jou om lastige emoties op een goede manier te verwerken. Zo worden emoties geen lastpak, maar juist een kracht. Want de signalen tonen jou de dingen die belangrijk zijn om aan te pakken.
Ik leer jou een oefening die je thuis kan gebruiken. Het kost maar 10 minuutjes per dag, en je voelt je er een pak beter door. Het helpt jou om sneller uit de greep van lastige emoties te komen.

Vraag: ik huil al weken en toch gaat mijn verdriet niet over. Hoe kan dat?

Huilen en de emotie toelaten zijn twee verschillende dingen. Wanneer je huilt, kan het zijn dat je verdwijnt in het verdriet. Herken je dat? Misschien bedenk je je ondertussen hoe erg het wel is, en of je verdriet ooit nog wel over gaat, en waarom het jou overkomt. Wat er dan gebeurt, is dat je verstand er zich mee gaat moeien en er een heel verhaal van maakt, zodat het vaak erger wordt.
Je emotie toelaten betekent dat je het verdriet gaat voelen zonder dat jouw verstand zich er op dat moment mee bemoeit. Je zal merken dat er dan wellicht even tranen komen, maar dat die niet zo lang duren. En dat er daarna een andere emotie komt, misschien gemis of spijt, … Waar je mogelijk iets uit leert. En dat het na een tijdje rustiger wordt in jezelf.

Vraag: kunnen emoties stress veroorzaken?

Als je een emotie niet wil voelen, kost dat energie. Je verstand moet allerlei tactieken bedenken en toepassen om de emotie en alle gedachten errond weg te duwen. Die activiteit veroorzaakt spanning.
Er is nog een tweede bron van spanning. Die houdt in dat er vaak 2 tegengestelde emoties aanwezig zijn. Bvb. je voelt kwaadheid en tegelijk voel je angst om je kwaad te maken. Dat zijn 2 tegengestelde krachten in jouzelf die niet naar buiten kunnen komen. Dit brengt spanning met zich mee.
Spanning die over langere tijd aanhoudt, leidt uiteindelijk tot stress.