Innerlijke rust vinden

Wanneer je hoofd maalt of je lijf van geen ophouden weet, is innerlijke rust ver te zoeken. Hoe kan je ook op zo’n moment ontspanning ervaren. En hoe kan je ontspanning integreren. 

De oorsprong van spanning zit in gedachten. En in gedachten die zich herhalen, en die zich op de duur vastzetten in je hoofd. De gedachten laten je niet meer los. Je probeert een uitweg te vinden uit het probleem, en dat creëert vaak nog meer hersenspinsels.

De ontspanning vind je niet in je hoofd. De ontspanning zit in je lijf. Wanneer je 100% met je aandacht bij je zintuigen bent, en de gewaarwordingen in je lichaam, dan kan je niet denken, en ontstaat er meer rust. Probeer het maar eens met de volgende tip.

Tip: van hoofd naar lichaam
Wanneer je met je aandacht bent bij jouw zintuiglijke gewaarwordingen, ervaar je innerlijke rust. Probeer het maar eens!
Zet je en voel hoe jouw lichaam rust op de stoel. Neem een kopje lekkere thee of zet een geurige roos voor je. Neem de geur helemaal in je op.
Wanneer gedachten komen, breng je je aandacht nog meer naar wat je proeft, voelt of ruikt. Geniet ervan!

Ademhaling en ontspanning

Ademoefeningen dragen bij aan meer ontspanning. Zucht een paar keer en maak dan je uitademing langer dan je inademing. Je zal merken dat je je rustiger begint te voelen. Meer ademen via jouw buik dan via jouw borst, helpt ook om de ontspanning te vergroten.
De 5x5x5 oefening wordt door vele mensen gesmaakt. Je telt je ademhaling, waardoor jouw gedachten niet meer alle kanten opgaan. Je combineert dit met een rustige ademhaling, gevolgd door enkele tellen waarop je nog niet opnieuw inademt. Probeer maar eens.

Tip: 5x5x5 ademoefening
Zet je rustig, sluit je ogen en voel je voeten op de grond. Adem in door je neus en tel daarbij in stilte tot 5. Adem meteen erna uit, ook weer in 5 tellen. Dat geheel doe je 5 keer (dus 5 keer de in- en uitademing meteen op elkaar laten volgen). Na die laatste uitademing hou je je adem nog 5 tellen vast, dus zonder opnieuw in te ademen. En dat geheel doe je… je raadt het al… 5 keer.
Daarna blijf je nog even met je ogen toe zitten en word je je bewust wat je voelt in je lichaam.
Voel je meer ontspanning? Waar voel je die? Neem die ontspanning maar verder mee in je dag! Veel plezier ermee!!

Zelf aan de slag met ontspanning

Er zijn verschillende manieren om ontspanning te vinden. Hier ter inspiratie wat dingen die mensen vaak noemen :

  • wandelen in het bos of aan de zee
  • lopen, fietsen, aerobics, dansen
  • mindfulness of yoga
  • koken zonder tijdsdruk
  • spelen zoals toen je kind was, vaak leuk om doen als je jonge kinderen rond je hebt
  • de gsm of computer een halve dag uitzetten

Sta even stil bij wat jou ontspanning brengt… Vaak zijn het geen dingen die heel veel tijd kosten. Op welke manier kan jij ontspanning meer integreren in je dag?

Begeleiding

Lukt de ontspanning niet goed, blijft je hoofd malen of voel je onrust… welkom!

Vaak kan de ontspanning dieper dan je denkt. Sommige cliënten schatten hun ontspanning redelijk ok in. Tot we een ontspanningsoefening doen. Daarna is het vaak stil. Tranen van ontroering in de ogen. En dan ‘ik wist niet dat zo diep ontspannen mogelijk is’.

Niet iedereen houdt van mediteren of sporten. We ontdekken een manier van ontspanning die bij jou past. Ik leer je ook leer je hoe je ontspanning kan integreren in je leven, ook al heb je niet veel tijd.