Stress

Wat is stress?
Wat kan stress coaching voor jou betekenen?

Stress is de toestand waarin het lichaam zich klaarmaakt om te reageren op bedreigende situaties. We hebben dit systeem net als andere zoogdieren, het helpt ons om te vechten, vluchten of bevriezen. Er wordt daarbij in ons lichaam veel energie gemobiliseerd. Op prikkels als een aanvallend wild dier, een vrachtwagen die snel op ons toerijdt, is dit stress systeem zeer adequaat en vliegensvlug. Het zorgt ervoor dat de overlevingskans stijgt.

Wat veroorzaakt stress? 

Als mens functioneren we in een beschaving. De stressprikkels zijn nu bvb. hoge werkdruk, lawaai, slaapgebrek, ontslag, echtscheiding, langdurige mentale inspanning, belediging of gepest worden, uitnodiging voor een receptie, het verliezen van een geliefde, … Dit vraagt niet om een krachtige fysieke reactie. Nochtans werkt ons stress systeem nog precies zoals het bij dieren of in de prehistorie werkte. Heel het lijf wordt gemobiliseerd voor vechten of vluchten. Die energie blijft in ons lichaam zitten zolang die niet ontladen wordt en geeft ons een opgejaagd gevoel.

Nog interessant om op te merken is dat een prikkel bij de ene persoon stress kan veroorzaken en bij een andere persoon niet, of op sommige momenten wel en op andere niet. Factoren die maken dat een prikkel sneller stress veroorzaakt, zijn het niet hebben van coping mechanismes (manieren om om te gaan met de prikkel), gebrek aan controle over de prikkel, gebrek aan zelfvertrouwen.

We moeten rennen, springen, vliegen, duiken,
vallen, opstaan en weer doorgaan.
We kunnen nu niet langer,
we kunnen nu niet langer blijven staan…

Herman van Veen

Stress ontladen 

Bij zoogdieren die bij een gevecht betrokken zijn, zie je dat ze achteraf letterlijk de stress uit hun lijf schudden, voor ze zich weer bij de kudde voegen. Bij mensen is stress vaak een redelijk continu gegeven worden, waardoor er geen hersteltijd meer is. De stress wordt niet ontladen.

Het is belangrijk om manieren te vinden waarop jij stress kan ontladen. Vaak zijn sterk fysieke sporten daarvoor uiterst geschikt, ook het natuurlijk gebruik van je stem helpt ontladen. Yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen zijn ook goed om opnieuw te ontspannen.

Begeleiding

In de eerste plaats is er ruimte voor jouw verhaal. Het kan deugd doen om het allemaal eens te vertellen, al die activiteiten en zorgen die jou zoveel spanning bezorgen. Ik ben bij jou aanwezig met mijn luisterende aandacht, en zal jou uitnodigen om te ervaren wat je vertelt. Zodat het geen babbel ‘over’ ene probleem wordt. Maar waarbij je aankomt bij je lichaam, bij wat je fysiek en emotioneel voelt.

Ons lichaam heeft een bijzondere wijsheid en kans ons precies vertellen wat het nodig heeft. Ik help je om te luisteren naar je lichaam.

Vaak speelt bij stress ook een innerlijk conflict. Een voorbeeld. Je wil zo snel mogelijk een opdracht afwerken en je staat onder hoge druk. Eén deel in jou voelt zich ongeduldig en boos omdat de opdracht zo langzaam vordert. Een ander deel in jou zet alles op alles om de opdracht zo snel mogelijk af te werken., en is bang van die ongedurige stem in jou. Herkenbaar?
We gaan op verkenning naar wat die stemmetjes jou willen vertellen en hoe je ze kan laten samenwerken. Ik ondersteun je in de stappen die je wil zetten.

Via onze gesprekken zal het meer helder voor je worden hoe je wél wil omgaan met de situaties die jou nu stress bezorgen. Mogelijk wil je beter je grenzen voelen en ze aangeven. Of wil je leren om je perfectionisme te temperen. Dit zijn vaardigheden die je stapsgewijs kan leren en integreren in jouw leven. Coaching steunt jou hierbij. We werken oplossingsgericht.