Praktijk voor wel-zijn en ontwikkeling

Het Land van Zijn is een plek van thuiskomen,
om helemaal te ontspannen in wie je bent,
en opnieuw sterker in de wereld te staan.

Op naar herstel!

Belangrijk om
je goed te
laten begeleiden !


Welke begeleiding bij burn-out ?

Om je een idee te geven hoe ik te werk ga, vertaal ik hier de persoonlijke begeleiding in een stappenplan. Uiteraard is dit elke keer anders, afhankelijk van wie jij bent, van de problematiek en van de ernst. Ik stem me erg goed af op wat belangrijk is op dat moment. Ik hanteer hierbij mijn groot vermogen om iemand aan te voelen, en te weten wat nodig is op dat moment.

We hebben een gesprek ter kennismaking. Zo krijg ik meer zicht op de concrete situatie, de ernst van de situatie, hoe lang de burn-out al aan de gang is, en mogelijk al een eerste idee van de oorzaak. We bekijken samen welke elementen aan de basis lagen dat je energie zo naar beneden is gegaan. Op basis hiervan geef ik je info over het hersteltraject. Vaak groeit er op dit moment bij de cliënt vertrouwen en hoop. Want het besef komt dat er écht een weg is uit de burn-out.Heb je een zware burn-out / totale uitputting dan beperk ik de informatie die ik geef tot het minimum. Waarschijnlijk maakt jouw hoofd overuren, de mallemolen van het denken en piekeren staat niet stil. Vaak is er teveel stress en te weinig energie om goed te kunnen luisteren. Hier is ontspanning dringend nodig. Ik begeleid jou in een ontspanningsoefening op maat, die tegelijk ook energie geeft. Ik geef ook concrete kleine oefeningen mee die je thuis kan doen zodat er meer ontspanning komt.

Belangrijk is dat je minimum enkele weken volledig verlof neemt, waarbij"alles wat moet" geband wordt. Vaak is dat niet makkelijk, zitten deze mensen vol drive of schuldgevoelens als ze zich niet nuttig maken. Het is echter erg belangrijk. Realiseer je dat je ziek bent, erg ziek. En dat het hoog tijd is dat je voor jezelf zorgt en laat zorgen. Jouw genezing komt nu op de eerste plaats.

 

Vanaf  dag 1 beginnen we met het inbouwen van energie-gevers. Bij zware burn-out moeten we het niet te ver gaan zoeken, we beginnen met kleine dingen. Dan kan er weer een vonk komen, en de vonk is het begin van het vuur.

We werken eraan om de persoonlijke kracht te verhogen, het geloof in jezelf en het eigen kunnen. Gedachten hebben een grote kracht. Als je gelooft dat men iets niet gaat lukken, dan zal het ook niet lukken. Dat wordt de self-fulfilling prophecy genoemd.


We gaan samen op ontdekking wat jouw energie-vreters zijn. Dat gaat zowel over de basis van de burn-out als de patronen die maken dat je in een negatieve spiraal terecht kwam. Je ontdekt welke impact je hierop zelf hebt, en hoe je deze effectief aanpakt. Inzicht alleen is niet voldoende. Het gaat erover om dit om te zetten naar concreet gedrag in de praktijk, zowel naar eigen functioneren als naar jouw concrete werksituatie.

Daarom spreken we telkens concrete acties af die je tegen de volgende keer gaat realiseren. Op die manier leer je de energiegevers inbouwen, en de energie-vreters aanpakken in jouw leven. Ik ondersteun jou in deze stappen. Ik bied aanmoediging en opvolging. En voor de dingen die nog niet goed lukken, reik ik concrete handvaten aan zodat het een volgende keer beter lukt.

 

Vaak gaat het over nieuwe vaardigheden (coping mechanismes) die dienen geleerd en geoefend te worden :

  • Stress management gaat over het leren ontspannen en tijd te maken voor zichzelf. Dit omvat ook time management.
  • Je grenzen voelen. En je grenzen op een respectvolle manier aangeven en laten respecteren. Dit gaat over assertiviteit.
  • De noodzakelijke voorwaarde hiervoor is om voldoende zelfvertrouwen te hebben.

 

Het aantal sessies, de inhoud en frequentie spreken we af op jouw maat. Om toch een idee te geven, bij een zware burn-out gaat het de eerste maand over wekelijkse sessies van een uur. Daarna 14-daags. Meestal is 2 à 3 maanden begeleiding voldoende. 
Vaak voelen mensen met burn-out zich schuldig als ze niet werken, en gaan eerder te snel dan te traag terug aan het werk. Het is belangrijk dat het energie-peil op voldoende niveau is, en dat men geleerd heeft om zijn grenzen te voelen en aan te geven. We evalueren samen de voortgang en bespreken we wanneer je opnieuw aan het werk kan.

 


© Copyright 2018 - Marleen Hemmeryckx Hazeputstraat 6 3210 Lubbeek 0496 59 25 89 marleen@landvanzijn.be - Welkom - Contact