Voorkom burn-out

Wat zijn de signalen dat je afstevent op een burn-out? Wat doe je om niet in een burn-out terecht te komen? Hoe help je iemand van wie je denkt dat hij of zij naar een burn-out toe gaat?

Burn-out betekent letterlijk opgebrand zijn, geen energie meer hebben. Na een lange periode van overbelasting, meestal op het werk, of in combinatie met privé, raak je geestelijk, emotioneel en fysiek uitgeput. In het begin probeer je dit nog te compenseren. Je drinkt meer koffie of je fit te voelen. ’s Avonds een wijntje op een slaappil om te kunnen slapen. Maar hoe langer hoe meer voel je je niet uitgerust. Je hebt geen meer in je werk, je lacht minder, je wordt lichtgeraakt. Je kan concentratie- en geheugenproblemen krijgen.

Dit zijn een aantal symptomen op de neerwaartse curve van burn-out. Het zijn signalen van je lichaam dat jou vertelt : “het is genoeg, ik heb rust nodig”. De neerwaartse curve lost niet vanzelf op, ook niet na een weekje vakantie. Je lichaam blijft het nog proberen, maar geeft het uiteindelijk op. Bij sommige mensen gaat het licht letterlijk uit. Het is belangrijk om op tijd in te grijpen.

Praat erover

Herken je bij jezelf enkele van de beschreven symptomen, praat erover. Doorbreek het taboe, de schaamte of het schuldgevoel. Burn-out kan iedereen overkomen, het is geen teken van zwakte. Het gebeurt juist bij mensen die gedreven en verantwoordelijk zijn.

Neem je partner of een goeie vriend(in) in vertrouwen. Vertel wat er in jou omgaat, hoe je je voelt. Via een gesprekje krijg je vaak zelf meer zicht op hoe het werkelijk met je gaat. En dan is het eindelijk allemaal eens uit je hoofd.

Neem tijd om de balans op te maken. Hoe staat het op dit moment met jouw energie? En met jouw niveau van ontspanning? Komt er op heel korte termijn beterschap in de situatie die jou de das omdoet? Wanneer dit niet goed zit, zoek hulp.

Wat doe je om niet in een burn-out terecht te komen?

Een burn-out voorkomen doe je via een combinatie van:

  • je lichaam laten recupereren ; bijslapen, wandelen, rust nemen
  • ontspanning en energie-gevers vergroten
  • de grote druk wegnemen. Dit kan door elementen in de context te veranderen, bvb. als je zelf je werkdruk kan verminderen. Of door op een andere manier om te leren gaan met de druk, door bijvoorbeeld beter je grenzen te stellen.

Lees er meer over in mijn e-book.

Hoe help je iemand van wie je denkt dat hij of zij naar een burn-out toe gaat?

  • Vraag hoe het gaat. Vraag hoe de ander de druk ervaart van werk en combinatie met privé.
    Wanneer de andere jouw vraag wegwuift, kan je je bezorgdheid delen. Je kan aanbieden dat de ander bij jou terecht kan voor een babbel.
  • Luister op een open manier. Ga niet veroordelen. Ga niet meteen allerlei tips geven.
  • Bevestig dat het goed is dat de ander erover praat. Vraag wat hij of zij nodig heeft om zich beter te voelen.
  • Wanneer de ander geen idee heeft hoe iets te veranderen, zou je kunnen voorstellen om samen eens te lezen over stress en burn-out. Je kan mijn e-book downloaden en samen doornemen. Of voorstellen dat de ander er met de huisarts over spreekt.

Begeleiding

In de eerste plaats is er ruimte voor jouw verhaal. Het kan deugd doen om het allemaal eens te vertellen, al die druk die op jouw schouders rust.
Ik schat in hoe diep je zit in de curve van burn-out, en bespreek dat met je.  Ik bespreek met je wat nodig is voor herstel. Op basis daarvan doe ik een voorstel.

Bij de eerste fase van een burn-out is het vaak nog mogelijk om te blijven werken, mits we de grootste druk snel wegnemen en we energie-gevers kunnen toevoegen. Tijdens de sessies kijken we naar wat jou de das heeft omgedaan, en krijg je inzicht hoe je er anders mee kan omgaan en leer je jouw ontspanning vergroten.

Bij een gevorderde burn-out is het niet mogelijk om te blijven werken. Ik zal dit met je bespreken, en je voorstellen om naar je huisarts te gaan. Medicatie is meestal niet nodig. Voor de begeleiding zie ik je tijdens de eerste maand graag wekelijks, daarna 14-daags. In mijn e-book lees je meer over het hersteltraject.