Je grenzen respecteren

Gebruik je je reserves door steeds te denken ‘dit kan er nog wel even bij’? Niemand is onuitputtelijk, je grenzen respecteren is een noodzaak voor je gezondheid. Oefen je in het au serieux nemen van je grenzen. Dan doen anderen dat ook.

Hoe zwaar is jouw rugzak en hoe hoog de toppen die je wil beklimmen? Kan je stoppen en genieten van het uitzicht? Hoe staat het met je energievoorraad? En met jouw goesting?

Als de energie en goesting volop aanwezig zijn, kan je letterlijk bergen verzetten. Wanneer je echter probeert bergen te verzetten wanneer de energievoorraad laag is, tast je in je reserves. Je wordt moe, en als dat langere tijd doorgaat raak je uitgeput. En dreigt een burn-out.

Jouw grenzen voelen

De eerste stap in grenzen bewaken, is je grenzen voelen. Grenzen zijn individueel en kunnen van dag tot dag verschillen.

Je grenzen voel je niet met je hoofd. Integendeel! Je hoofd is vaak diegene die jou probeert te overtuigen dat het er nog wel even bij kan of moet.
Je grenzen voel je met je lijf. Je lijf geeft heel de tijd signalen over hoe het met je is en wat je nodig hebt.

Wanneer je maag gromt, vertelt je lichaam je dat je honger hebt en voeding nodig hebt. Dit is een signaal dat de meeste mensen vlekkeloos herkennen :-). Het lichaam vertelt echter zoveel meer. Het vertelt je hoe het gesteld is met je energievoorraad, met goesting, spanning , moeheid, overlast, irritatie, …. Op sommige signalen reageert jouw lichaam haast automatisch. Als je ineens een hoge scherpe toon hoort, ga je jouw oren haast meteen afschermen met je handen.

Bewustwording: wat ervaar jij op dit moment in je lichaam? 

Je kan het nu doen, of een uurtje uitkiezen waarop je deze oefening doet. Tijdens dat uur ga je gewoon door met alle dingen die je anders ook doet. Alleen ga je om de 15 minuten even stilstaan en jezelf volgende vragen stellen :

  • Hoeveel punten op 10 geef ik mijn ontspanningsniveau. Nul is super gespannen, tien is helemaal zen. 
  • Hoeveel punten op 10 geef ik mijn energie. Nul betekent uitgeput, tien betekent ik voel mij wakker, scherp en kan de taken aan die op me liggen te wachten.
  • Wat voel ik verder nog in mijn lichaam? Je kan opmerken wat aangenaam voelt en wat onaangenaam

Aangenamer om je lichaam niet te voelen?!

Misschien merk je nekpijn op, of een irritatie om iets wat je net las. Of je voelt enthousiasme of misschien wel een beuuh gevoel. Of denk je bij de 3e vragenronde, is het nu nog niet gedaan? Of misschien merk je niets op.
Alles is prima! Het is jouw manier van contact maken met jouw lichaam op dit moment. Hoe vaker je dit doet, hoe meer je gaat voelen.

Misschien denk je… ik kan beter niet teveel gaan voelen, want dan begin ik ook meer lastige dingen te voelen. Dat klopt.
Alleen.. die lastige dingen zitten sowieso wél in je op dit moment. Het enige wat je doet, is ze onder het tapijt schuiven. Ook al ben je je daar niet bewust van, het kost veel energie om ze onder het tapijt te houden. Dus je verliest een pak energie én wijsheid door de signalen van je lichaam te proberen niet te voelen.
Enne… wanneer je je afsluit om de onaangename dingen te voelen, ga je automatisch ook de aangename minder voelen. En is dat wat je wil?

Grenzen bewaken

Wanneer je de grenzen van je lichaam opmerkt, heb jij de keuze hoe je ermee omgaat. Zit jouw algemeen energieniveau eerder laag en heb je een dringende deadline tegen morgen, dan kán je kiezen om door te gaan met je werk. En zorg je dat je kort na je deadline dingen doet die jouw energieniveau helpen opkrikken. Misschien een lang bad, een wandeling in de natuur, met je favoriete muziek in de zetel, of je partner vragen jouw schouders te masseren, … Jij weet het antwoord hoe jij best jouw energieniveau opkrikt.

Het kan vaak moeilijker zijn om jouw grenzen door anderen te laten respecteren. Meestal zit de oorzaak echter dat je het zelf niet al te nauw neemt met je eigen grenzen.

Je kan wel even over je grenzen gaan. Alleen… besef dat je niet ongestraft langere tijd over je grenzen gaat.

Begeleiding

Ik begeleid jou precies in die stukken die je nodig hebt. Misschien in het opnieuw contact maken met je lichaam zodat je je grenzen voelt.
Ik kan je ook helpen te begrijpen wat je lichaam jou vertelt. Nee, niet via een woordenboek lichaamstaal-Nederlands :-). Wel door de aandacht nog meer te focussen naar het lichaam.
Vaak denken mensen: ik kan dat niet. Het goede nieuws is : jij kan dat wel. En ik begeleid jou graag daarbij.

Ik kan jou ook helpen in het stellen van jouw grenzen en deze laten respecteren.